Oliver och bröd


bild persdotter

Jag kan leva på denna enkla kost, och vatten Till skulle kanske vara bäst om det skulle intas varje dag.

Bullhunger!


bild persdotter

½ l ljummet vatten
1 paket jäst
lite salt
lite olja
lite sirap
Grahamsmjöl-lite lagom
Vetemjöl tills det är en spänstig deg, lite lagom klibbig.

Knådas ihop
låt jäsa en halvtimme
rulla ut till små bullar, c:a 15st
låt jäsa en halvtimme
sätt in i en 250 grader varm ugn
bakas i ugnen c:a ½ timme

Så nu är det slut på bullhungern, lägg på smör och gott pålägg. Ät/persdotter

Namngiving


bild persdotter

Vi hade namngiving med trädtema, jag gjorde träd av peppakaksdeg och klistrade ihpp. Sega råttor, dumleklubbor och så prinstårtor, det blev mums. Hittade söta kakmåt på Netto, Det var fjärilar, pojke, flicka, hjärta och så en gris. choklad bullar med olika strössel på och så blå drömmar som blev jättesköra. Sedan sattes det ett plommonträd till de små liven. Kaffedrick och prat och presentutdelning, vid det laget sov huvudpersonerna.

Surkål


bild persdotter

En enkel Bratwurst med Surkål, från ett enkelt litet fik i Berlin vid Berlin-Alexanderplatz. Detta var min Nyårslunch och så drack vi lite rött vin till och så tittade vi på människorna på krogen och utanför. Jag har försökt göra Surkål en gång för många år sedan. Det slutade med att jag kastade den ruttnade kålen i soporna och sedan fick jag för mig att Surkår är räligt som vi säger på skånkt vis. Här på fiket var det en god liten rätt, jag har kommit fram till att jag inte behöver tillaga all världens mat, det går bra och köpa färdigt också.

Tänkte lite på det där med kål, i julas lovade jag mig själv och tillaga med kål här hemma. Inte Surkål men vitkål lite snällt brynt eller motsvarade rödkål och de andra spetskål och Grönkål. Nu känner jag att det är på tiden med lite nya salladsvanor, här i huset har vi förfallit till tomat-grönsallad med dressing. Inte illa. men inte varje dag.

Jag ska försöka köpa hem lite Surkål på burk och så vanlig kål, ja kanske får ni veta resultatet, kanske inte.


Macka och kaffe!


bild persdotter

Macka och kaffe i gröngräset vid Göta Kanal, det är sommar för mig. Bredvid skymta även min sommarväska, som jag nämnt på bloggen med små tankar. Pålägget på bullen neders är mjukost, därför ser det lite kladdigt ut. Det var mycket gott, och när det var uppätet och urdrucket så kom det ett litet sommarregn. Det blev till att skula vid brostugan, ja det är ju en del av sommaren också. Mycket mysigt och stå där och skula och känna att fukten tränger in lite här och där. Men det gör absolut ingenting.

persdotterspizza!


bild persdotter

Hemgjord lite degig pizza med tomatsås, Mozarella tomater och lite kryddor. Vitkålssallad med god Italiensk Olivolja och Äppelcidervinäger. Känn doften som vibrerar i dina näsborrar, ett gott Vin till och lyckan är fullständig.

Indonesisk Köttgryta!


bild persdotter

Här kommer ett recept på en god Köttgryta, bilden är från Skäralid och den är med för att jag inte har någon bild på köttgrytan. Kanske lika bra det för bilder på grytor ger inte alltid rättvisa åt själva maträtten. En glad gubbe signalerar att det här är en gryta som man blir glad av, den är ganska stark. Rekommenderar att dricka vatten till denna måltid.

Till 4 pers.

1st  Fläskfilé eller motsvarande mängd strimlad Skinka
2st gul lök
1st paprika, gillar du paprika ta gärna fler i och då i olika färg
1 burk Vatten kastanjer
1 burk böngroddar
½ påse Vok grönsaker
1 burk Bambuskott, strimlas
2dl skalad Mandel
1 burk hela champinjoner
1 burk Mini majs
1 bit färsk ingefära, rives
1 msk Potatismjöl
1 buljong tärning löses ut lämplig mängd vatten
soja efter smak
salt och peppar

Bryn allt var för sig och lägg i en gryta, späd med buljongen Låt sjuda en stund, red av med potatismjöl.

Serveras med Ris


Fika vid Ragusa!


bild persdotter

Smörgås med ost och gurkskivor och till detta kaffe, serverat på en väl begagnad plastpåse utomhus på stranden vid Ragusa skjutfält. Tack Staten för att ni har kvar lite skjutfält och övningsfält för de kvarvarande värnpliktiga. Därför är det inte byggt och exploaterat här på dessa platser.

Vad jag ville säga var att fika utomhus slår den finaste gourmémiddag.

Sedan var det inte fel med Ejdersträcken över havet och Alfågeln som bara var så nära stranden. Sandkornen är också toppen, mums för dem.

Bakad ängel!


bild persdotter

Kolla tungan, en bakad ängel skulle smaka jättgott. Något fel på brödsmeten måste det varit för efter ett tag så föll ängeln i småbitar. Jag trodde att mitt prydnadsbröd skulle hålla i 10 år minst. Ängeln blev fin och var fin den tid som var, innan sönderfallet.

Tårtan på Berlinmuren!


bild persdotter

Ostkaka och Skaldjurspiroger

Ostkaka
175 grader
Tid i ugnen 1 timme
500 g Keso
½ dl sötmandel
3 ägg
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 dl socker

Skålla sötmandeln och hacka den fint.
vispa ägg och socker pösigt
Blanda i resten och lägg i en smord form
Grädda

Skaldjurs piroger

225 grader
10 minuter mitt i ugnen
12 små piroger

Deg
15 g jäst
50 g smör
1½dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg
5 - 6 dl vetemjöl

Fyllning
250g keso
200g räkor
3msk persilja
3msk dill

Dela den jästa degen i 12 delar, kavlas ut till 13sm stora rundlar. Lägg 1 - 2 msk fyllning på varje, vik ihop.
Jäs i 20 min, pensla med ägg.
gräddas mitt i ugnen

Matbricka på Louisiana!

160016-15
bild kaksmulan

Plastförpackad smörgås med ost och rädisor + isvatten kostade 33 danska kronor, smörrebröd var gott och vattnet kallt. Brickan var praktiskt gummerad, ibland kan det vara bra med dåligt glid.

Jag betalade med Danska mynt som jag haft hemma något år, glömt bort dem och nu när jag skulle åka så plockade jag fram de Danske mynt. De visade sig vara lite ålderdomliga, men som tjejen i disken sa "vi har order på att ta dem, och banken löser in dem."

Det är gott med fika när huvudet är för fullt med bilder, efter fikat så fortsatte vi och kolla konstverken. Men de stängde tidigt för det var ju Kristi flygardag i Danmark också. Så det kom en vakt och basunerade ut att nu lucker de.  Vi forsatte då till shopen, där det var öppet fortfarande. Till slut var det vakter där också som pratade om att de faktiskt har lucket nu.

Nu lucker jag också.

Servera apelsinen som en Elefant!

160016-14
bild kaksmulan

En bild ur boken "Efterrrätten, goda läckra och lättlagade desserter" utgiven av ICA-förlaget, Västerås 1955. texten till färgbilden är " Barnens egna efterrätter: Chokladpuddin i form av igelkott, Bananbåtar, Tax av banan och fikon, apelsin-elefanter, Äppelgubbe, Blandad glass (apelsin och choklad) med gräddgarnering serverad i sejdel för att barnen lätt skall kunn hplla i glaset, Marängkrans fylld med rädde och bär (färska eller djupfrysta)"

På andra sidan en bild med texten "Fin ostbricka, Moselvin, Port salut, Fransk Arie, Gorgonzola, Schweizerost.
På bilden ses även Oliver och vindruvor, jag tycker att den känns modern. Det skulle kunna serveras idag 50 år senare. Barnefterrätterna känns längre bort, men kanske en god idé och servera maten lite mera fantasifullt.


Chevrefylld rotfruktsrulle

160016-13
bild kaksmulan

Jag hittade ett så bra och gott recept i tidningen "Hälsa", helt vegetariskt och med mycket smak. Recepet är beräknat till 2 personer, jag dubblade och resultatet är rullen på bilden. Vinet på bilden är ett helt ok lådvin, ett bra pratvin och som passar till lättare maträtter.

Chévrefylld rotfruktsrulle

2 pers.
2 msk olivolja, 2oo g potatis riven, 200 g rivna morötter, 200 g rivna palsternackor, 2 hackade gula lökar, 2 pressade vitlökar, 1 krm vitpeppar, 1 tsk salt, 1 ägg, 1 dl creme fraiche.

Fyllning; 60 g chevreost och  3 msk timjanblad

ugn 225 grader i 20 - 25 min

Blanda allt det rivna med ägg ihopvispat med creme fraiche, lägg ut och platta till på en plåt med bakplåtspapper. Det ska se ut som när man gör rulltårta. Bakas i ugnen.

När den är klar så lägg den på en fuktad handuk, låt svalna lite.
Smula över osten och strö över timjanbladen.
rulla ihop till en rulle, servera ruccolasallad till.

Det blir en fin brytning med den lite beska smaken i salladen och den söta smaken i rullen.





Gamla recept

Sitter och bläddrar i min gamla klippbok som jag har klistrat in diverse klipp och recept i.  Den är lite sönderfallen vid det här laget. Därför skulle jag ju försöka överföra en del av det som jag trots allt gillar i den.  Mycket känns väldigt inaktuellt, maten har förändrats mycket på senare år. Den är nu mycket fräschare, enklare och mer grön helt enkelt.

Många av recepten kommer från den som jag nämnt innan, nedlagda tidningen Arbetet. Marie Lindstedt står för en del av recept urvalen. Där är också en bild på Marie med stora kraftiga glasögon. Den bilden hade jag tyckt sett mycket gammal ut för ett år sedan, men med de nya modesvängarna så är hon väldigt modern.

Det roligast jag hittar annars är en urklippt serieruta av CROCK där en Legionärsoldat dyker upp ur ett hål i marken och säger till den beslöjade kvinnan "Håller du inte på att bli lite småfet Sylfida?. Ja vad skulle man svarat på det?

Lev väl
kaksmulan

Om

Min profilbild

persdotter/KakSmulan

Jag är glad, nyfiken och positiv. Kaksmulan är också glad, nyfiken och positiv.

RSS 2.0