Kalastårta med maräng
Nu ska jag verkligen försöka göra något av denna kaksmuleblogg. Här är ett recept på en mycket praktisk långpanne tårta, receptet är från gamla nerlagda tidningen "Arbetet". Den är god och fylla med tex jordgubbar och grädde eller bara grädde och så servera frukten till. Det går även bra och smaksätta grädden exempelvis med Cointreau.
Jag har två recept på denna kaka och det är mängden ägg som varierar och fettmängden.
Här är recept nr 1
Kalastårta med maräng Sätt ugnen på 150 grader. Täck bottnen i en långpanna med bakplåts-
75 g smör papper. Rör smör och socker, tillsätt en äggula i taget och rör till en
1 dl socker porös smet. Blanda sedan i mjölet och bakpulvret, samt till sist mjölken.
4 äggulor Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa en stund.
1 ½ dl vetemjöl Bred ut sockerkakssmeten i långpannan och sedan marängsmeten
1 ½ tsk bakpulver ovanpå.
2 msk mjölk Srö ev på flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
Maräng: dela kakan på mitten och lägg på bär och grädde
4 äggvitor
2 dl socker
(ev flagad mandel)
Fyllning: grädde, färska bär
Jag har två recept på denna kaka och det är mängden ägg som varierar och fettmängden.
Här är recept nr 1
Kalastårta med maräng Sätt ugnen på 150 grader. Täck bottnen i en långpanna med bakplåts-
75 g smör papper. Rör smör och socker, tillsätt en äggula i taget och rör till en
1 dl socker porös smet. Blanda sedan i mjölet och bakpulvret, samt till sist mjölken.
4 äggulor Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa en stund.
1 ½ dl vetemjöl Bred ut sockerkakssmeten i långpannan och sedan marängsmeten
1 ½ tsk bakpulver ovanpå.
2 msk mjölk Srö ev på flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
Maräng: dela kakan på mitten och lägg på bär och grädde
4 äggvitor
2 dl socker
(ev flagad mandel)
Fyllning: grädde, färska bär
Kommentarer
Trackback