Amerikansk äppelkaka!

bild kaksmulan
Ett av mina favoritrecept är Amerikansk äppelkaka, receptet står i "Stora boken om bakning". Boken är utgiven 1984 av ICA-bokförlag, jag som alltid brukar säga att det är en 70-tals bok.
Om ni hittar den på något antikvariat så köp den för där är många bra bakrecept som är lite annorlunda. I helgen skulle jag göra den här Am-äppelkakan och det gick bra, se bilden, men när kakan var nästan färdig upptäckte jag att det smälta smöret stod kvar i sin nu avsvalnade smälta form.
Kakan blev en lite lättare sockerkaka med äpplen, men också mer figurvänlig.
Här är originalreceptet med smör och många kalorier:
125 g smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk grädde
5 lösa äpplen + socker och kanel
Smält smöret och låt det svalna, rör det med sockret. Tillsätt äggen och sedan mjölet, bakpulvret och grädden. Smeten hälls i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Skala äpplena och skär dem i klyftor och stick ner dem i smeten tätt ihop. Strö över socker och kanel och grädda längst ner i ugnen i 200 grader ca 30 min.
Kommentarer
Trackback