Matbricka på Louisiana!

bild kaksmulan
Plastförpackad smörgås med ost och rädisor + isvatten kostade 33 danska kronor, smörrebröd var gott och vattnet kallt. Brickan var praktiskt gummerad, ibland kan det vara bra med dåligt glid.
Jag betalade med Danska mynt som jag haft hemma något år, glömt bort dem och nu när jag skulle åka så plockade jag fram de Danske mynt. De visade sig vara lite ålderdomliga, men som tjejen i disken sa "vi har order på att ta dem, och banken löser in dem."
Det är gott med fika när huvudet är för fullt med bilder, efter fikat så fortsatte vi och kolla konstverken. Men de stängde tidigt för det var ju Kristi flygardag i Danmark också. Så det kom en vakt och basunerade ut att nu lucker de. Vi forsatte då till shopen, där det var öppet fortfarande. Till slut var det vakter där också som pratade om att de faktiskt har lucket nu.
Nu lucker jag också.
Servera apelsinen som en Elefant!

bild kaksmulan
En bild ur boken "Efterrrätten, goda läckra och lättlagade desserter" utgiven av ICA-förlaget, Västerås 1955. texten till färgbilden är " Barnens egna efterrätter: Chokladpuddin i form av igelkott, Bananbåtar, Tax av banan och fikon, apelsin-elefanter, Äppelgubbe, Blandad glass (apelsin och choklad) med gräddgarnering serverad i sejdel för att barnen lätt skall kunn hplla i glaset, Marängkrans fylld med rädde och bär (färska eller djupfrysta)"
På andra sidan en bild med texten "Fin ostbricka, Moselvin, Port salut, Fransk Arie, Gorgonzola, Schweizerost.
På bilden ses även Oliver och vindruvor, jag tycker att den känns modern. Det skulle kunna serveras idag 50 år senare. Barnefterrätterna känns längre bort, men kanske en god idé och servera maten lite mera fantasifullt.
Chevrefylld rotfruktsrulle

bild kaksmulan
Jag hittade ett så bra och gott recept i tidningen "Hälsa", helt vegetariskt och med mycket smak. Recepet är beräknat till 2 personer, jag dubblade och resultatet är rullen på bilden. Vinet på bilden är ett helt ok lådvin, ett bra pratvin och som passar till lättare maträtter.
Chévrefylld rotfruktsrulle
2 pers.
2 msk olivolja, 2oo g potatis riven, 200 g rivna morötter, 200 g rivna palsternackor, 2 hackade gula lökar, 2 pressade vitlökar, 1 krm vitpeppar, 1 tsk salt, 1 ägg, 1 dl creme fraiche.
Fyllning; 60 g chevreost och 3 msk timjanblad
ugn 225 grader i 20 - 25 min
Blanda allt det rivna med ägg ihopvispat med creme fraiche, lägg ut och platta till på en plåt med bakplåtspapper. Det ska se ut som när man gör rulltårta. Bakas i ugnen.
När den är klar så lägg den på en fuktad handuk, låt svalna lite.
Smula över osten och strö över timjanbladen.
rulla ihop till en rulle, servera ruccolasallad till.
Det blir en fin brytning med den lite beska smaken i salladen och den söta smaken i rullen.
Gamla recept
Sitter och bläddrar i min gamla klippbok som jag har klistrat in diverse klipp och recept i. Den är lite sönderfallen vid det här laget. Därför skulle jag ju försöka överföra en del av det som jag trots allt gillar i den. Mycket känns väldigt inaktuellt, maten har förändrats mycket på senare år. Den är nu mycket fräschare, enklare och mer grön helt enkelt.
Många av recepten kommer från den som jag nämnt innan, nedlagda tidningen Arbetet. Marie Lindstedt står för en del av recept urvalen. Där är också en bild på Marie med stora kraftiga glasögon. Den bilden hade jag tyckt sett mycket gammal ut för ett år sedan, men med de nya modesvängarna så är hon väldigt modern.
Det roligast jag hittar annars är en urklippt serieruta av CROCK där en Legionärsoldat dyker upp ur ett hål i marken och säger till den beslöjade kvinnan "Håller du inte på att bli lite småfet Sylfida?. Ja vad skulle man svarat på det?
Lev väl
kaksmulan
Många av recepten kommer från den som jag nämnt innan, nedlagda tidningen Arbetet. Marie Lindstedt står för en del av recept urvalen. Där är också en bild på Marie med stora kraftiga glasögon. Den bilden hade jag tyckt sett mycket gammal ut för ett år sedan, men med de nya modesvängarna så är hon väldigt modern.
Det roligast jag hittar annars är en urklippt serieruta av CROCK där en Legionärsoldat dyker upp ur ett hål i marken och säger till den beslöjade kvinnan "Håller du inte på att bli lite småfet Sylfida?. Ja vad skulle man svarat på det?
Lev väl
kaksmulan
Marängtårta nr 2
Här är varianten på kalastårta, i denna är det mer fett och mindre antal ägg.
Kalastårta nr 2 Tillreds på samma sätt som den föregående kalastårta nr 1.
125 g smör Sockerkaksseten kan upplevas lite tunn här när den är utbredd på
1 dl socker bakplåtspappret i långpannan, men det ska vara så och tårtorna blir
2 äggulor ungefär likadana. 180 grader föreslås här på ugnstemp och då ska
1dl mjölk plåten placeras i den nedre delen av ugnen.
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver Båda är mycket goda, ett tips är att vara noga vid separationen av ägg-
vitor och äggulor. Det går inte att få upp äggvitor i skum om det finns
Marängsmet minsta lilla äggulerest bland dem. Även detta recept kommer från den
2 äggvitor insomnade tidningen "Arbetet"
1 och 3/4 dl socker
(ev om man vill 1 dl hackade nötkärnor)
Fyllning; vispad grädde och bär
I denna föreslås även att man smak-
sätter grädden med Cointreau
Kalastårta nr 2 Tillreds på samma sätt som den föregående kalastårta nr 1.
125 g smör Sockerkaksseten kan upplevas lite tunn här när den är utbredd på
1 dl socker bakplåtspappret i långpannan, men det ska vara så och tårtorna blir
2 äggulor ungefär likadana. 180 grader föreslås här på ugnstemp och då ska
1dl mjölk plåten placeras i den nedre delen av ugnen.
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver Båda är mycket goda, ett tips är att vara noga vid separationen av ägg-
vitor och äggulor. Det går inte att få upp äggvitor i skum om det finns
Marängsmet minsta lilla äggulerest bland dem. Även detta recept kommer från den
2 äggvitor insomnade tidningen "Arbetet"
1 och 3/4 dl socker
(ev om man vill 1 dl hackade nötkärnor)
Fyllning; vispad grädde och bär
I denna föreslås även att man smak-
sätter grädden med Cointreau
Kalastårta med maräng
Nu ska jag verkligen försöka göra något av denna kaksmuleblogg. Här är ett recept på en mycket praktisk långpanne tårta, receptet är från gamla nerlagda tidningen "Arbetet". Den är god och fylla med tex jordgubbar och grädde eller bara grädde och så servera frukten till. Det går även bra och smaksätta grädden exempelvis med Cointreau.
Jag har två recept på denna kaka och det är mängden ägg som varierar och fettmängden.
Här är recept nr 1
Kalastårta med maräng Sätt ugnen på 150 grader. Täck bottnen i en långpanna med bakplåts-
75 g smör papper. Rör smör och socker, tillsätt en äggula i taget och rör till en
1 dl socker porös smet. Blanda sedan i mjölet och bakpulvret, samt till sist mjölken.
4 äggulor Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa en stund.
1 ½ dl vetemjöl Bred ut sockerkakssmeten i långpannan och sedan marängsmeten
1 ½ tsk bakpulver ovanpå.
2 msk mjölk Srö ev på flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
Maräng: dela kakan på mitten och lägg på bär och grädde
4 äggvitor
2 dl socker
(ev flagad mandel)
Fyllning: grädde, färska bär
Jag har två recept på denna kaka och det är mängden ägg som varierar och fettmängden.
Här är recept nr 1
Kalastårta med maräng Sätt ugnen på 150 grader. Täck bottnen i en långpanna med bakplåts-
75 g smör papper. Rör smör och socker, tillsätt en äggula i taget och rör till en
1 dl socker porös smet. Blanda sedan i mjölet och bakpulvret, samt till sist mjölken.
4 äggulor Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa en stund.
1 ½ dl vetemjöl Bred ut sockerkakssmeten i långpannan och sedan marängsmeten
1 ½ tsk bakpulver ovanpå.
2 msk mjölk Srö ev på flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 20 min.
Maräng: dela kakan på mitten och lägg på bär och grädde
4 äggvitor
2 dl socker
(ev flagad mandel)
Fyllning: grädde, färska bär