Kaksmulans tårta för vintertrötta!

bild kaksmulan
Tårta för vintertrötta!
Gå ut och ta ett djupt andetag, där har du början på en pangtårta som motverkar all trötthet. Gör ditt eget spa hemma och känn hur mysigt det är med rusket ute och värmen inomhus.
Hej och hå, kaksmulor till alla.
Glassmaskin!

bild kaksmulan
En glassmaskin borde alla ha, det är en underbar maskin. Rör ihop lite ägg, socker och grädde, häll det i maskinen och det blir den underbaraste glassen. Utan konserveringsmedel eller några konstiga smaktillsatser.
Hej och hå, kaksmulan mumsar på glass.
Vaniljglass

bild kaksmulan
Vaniljglass
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjölk och grädde i an kastull. Låt blandningen bara precis koka upp. Vispa socker och äggulor riktigt vitt och pösigt. Tillsätt den varma mjölkblandningen och vispa i vaniljsockret. Låt smeten kallna. Kör i glassmaskin 30-45min.
God glass som är relativt enkel att göra, på bilden är det tinade jordgubbar som dekoration. Receptet är från Bonniers kokbok, efterrätts kapitlet har skrivits av Jan Hedh och Birgit Hemberg.
Hej och hå, kaksmulor till alla.
Amerikansk äppelkaka!

bild kaksmulan
Ett av mina favoritrecept är Amerikansk äppelkaka, receptet står i "Stora boken om bakning". Boken är utgiven 1984 av ICA-bokförlag, jag som alltid brukar säga att det är en 70-tals bok.
Om ni hittar den på något antikvariat så köp den för där är många bra bakrecept som är lite annorlunda. I helgen skulle jag göra den här Am-äppelkakan och det gick bra, se bilden, men när kakan var nästan färdig upptäckte jag att det smälta smöret stod kvar i sin nu avsvalnade smälta form.
Kakan blev en lite lättare sockerkaka med äpplen, men också mer figurvänlig.
Här är originalreceptet med smör och många kalorier:
125 g smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk grädde
5 lösa äpplen + socker och kanel
Smält smöret och låt det svalna, rör det med sockret. Tillsätt äggen och sedan mjölet, bakpulvret och grädden. Smeten hälls i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Skala äpplena och skär dem i klyftor och stick ner dem i smeten tätt ihop. Strö över socker och kanel och grädda längst ner i ugnen i 200 grader ca 30 min.